Het wijnhuis Esporão is ontstaan in Alentejo vanuit een onweerstaanbare drang om de beste en mooiste wijnen te produceren. Dit is iets waar het wijnhuis tot op heden naar leeft en ook op de andere producten in haar portfolio toepast alsmede op de aftakkingen van het bedrijf in andere regio's. Esporão Reserva is de eerste wijn die door het wijnhuis werd geproduceerd in 1985 en is een prachtige weerspiegeling van het doel waarmee het wijnhuis is opgericht. Het wijnhuis is altijd terug blijven kijken naar deze basis en probeert te reflecteren op wat zij doet. Esporão beoogt haar maatschappelijke verplichtingen te vervullen en is mede om die reden een aantal jaren geleden begonnen met de overstap naar de productie van zowel biologische als vegan wijnen. Sinds 2019 wordt de eerste wijn die zij ooit geproduceerd heeft op biologische wijze geproduceerd en sinds 2020 ook volledig veganistisch. Alentejo, de regio waarin het wijnhuis zich bevindt, staat bekend om zijn uitzonderlijke agrarische omstandigheden met een breed scala aan temperaturen, een brede variëteit in de bodemsamenstelling en uitzonderlijke biodiversiteit. Dit is direct één van de redenen dat Esporão iets terug wil doen voor de regio en dit doet zij mede door de productie van biologische wijnen. Het wijnhuis beschikt over meer dan 690 hectare aan grond waarop zowel wijngaarden, als olijfgaarden en allerlei andere gewassen aangeplant staan.