Bijzonder mooie 3e (troisième) Cru uit Margaux in Bordeaux, Frankrijk met bijzonder veel verfijning, delicatesse en een prachtig en veelbelovend rijpingspotentieel. Lees meer..
Deze Troisième Cru (3e Cru) heeft zijn appellation in 1855 ontvangen toen de beste Bordeaux-wijnen werden geclassificeerd. In 2021 werd deze wijn geassembleerd met 73% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot druiven, 8% Cabernet Franc en 6% Petit Verdot druiven. Deze wijn rijpt na productie op Franse eikenhouten barriques van 225 liter waaruit deze wijn zijn subtiele tonen van onder meer vanille, cederhout en sigarenkistjes verkrijgt. De donker robijnrode kleur licht het tipje van de sluier van het karakter van deze wijn op. In de neus stevige en toch verfijnde tonen van onder meer zwarte bessen, laurier, kruiden, vanille en een lichte hint van sigarenkistjes. Zowel de complexe neus als de rijke, diepe smaakbeleving laten zien dat Château Kirwan zelfs in een klimatologisch moeilijk jaar als 2021 een uitzonderlijk gebalanceerde wijn weet te produceren. Op jonge leeftijd nog behoorlijk wat aantrekkelijke frisheid gepaard met stevige tannines waarbij de weelderigheid zoals die bij eerdere jaargangen aanwezig was zich nog niet direct toont. De balans en delicaatheid van deze wijn daarentegen zijn voortreffelijk. Een weergaloos hoog percentage Cabernet (zowel -Sauvignon als -Franc) van 81% zet een historisch record bij Château Kirwan. De wijn typeert zich door zijn rijpe fruit en zal de komende jaren prachtig ontwikkelen. De spanning en het brede palet van deze wijn worden gedragen door de tannines van de beide Cabernet druiven die zorgen voor kracht en structuur. Het rijpingspotentieel maar ook de afdronk van deze wijn zijn daardoor subliem. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 graden Celsius.
Château Kirwan werd eind 18e eeuw gebouwd en dankt zijn naam aan Mark Kirwan, een Ier die zelf uit een familie van handelaren kwam en het landgoed in 1760 verwierf middels een bruidsschat toen hij trouwde met de dochter van de eigenaar: Sir John Collingwood. Mark Kirwan breidde de wijngarden uit door twee aangrenzende percelen bij het wijnhuis te betrekken en hij veranderde de naam naar Château Kirwan. Toen Thomas Jefferson, grondlegger en derde president van de Verenigde Staten en toenmalig ambassadeur van de Verenigde Staten in Frankrijk en toekomstig ambassadeur van Bordeaux-wijnen in het Witte Huis, in 1787 tijdens zijn tour door de wijngaarden van Bordeaux Château Kirwan tot "Deuxième Grand Cru" benoemde in zijn beroemde boek Jefferson on Wine verkreeg het wijnhuis meer bekendheid. De familie Kirwan zou het wijnhuis veertig jaar later in 1827 verkopen. Tijdens de classificatie van Bordeaux wijnen in 1855 verzekerde Château Kirwan haar internationale reputatie toen zij benoemd werd tot Troisième Grand Cru Classé en op de 16e plek verscheen in de grote classificatie. Deze erkenning bevestigt de kwaliteit en het authentieke karakter van de wijnen van Château Kirwan en zou een vliegende start verzorgen voor de bekendheid in zowel Frankrijk als de rest van de wereld. In de decennia die daarop volgen zou het wijnhuis diverse keren van eigenaar wisselen tot het in 1926 opgekocht werd door de oudste handelsonderneming van Bordeaux: Maison Schröder & Schÿler. Door constante vernieuwingen door de eeuw heen en met name begin 21e eeuw heeft het wijnhuis een constante groei in kwaliteit doorgemaakt en mag zij zich met recht tot de top van Bordeaux rekenen.
Magnifique!
Magnifique!
Bijzonder mooie 3e (troisième) Cru uit Margaux in Bordeaux, Frankrijk met bijzonder veel verfijning..
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen