LET OP: Verkoop "EN PRIMEUR", levering vanaf voorjaar 2026.
Zeer mooie Quatrième Grand Cru Classé met met veel rijp fruit, een kruidige ondertoon en hint van groene parika.
Lees meer..
- LET OP -
Verkoop "EN PRIMEUR": levering vanaf voorjaar 2026
Deze Quatrième Cru (4e Cru) heeft zijn appellation in 1855 ontvangen tijdens de classificatie van de beste Bordeaux-wijnen en werd in 2023 geassembleerd met 64% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot en 5% Petit Verdot druiven. De druiven zijn afkomstig van circa 30 jaar oude wijnstokken wat zorgt voor een lagere opbrengst maar ook meer concentraat in de druiven en daarmee de wijn. Vervolgens worden de druiven met de hand geoogst en handmatig op rijpheid en kwaliteit geselecteerd. Na productie rijpt deze wijn voor 35% op nieuwe eikenhouten vaten en 65% éénmaal eerder gebruikte vaten wat resulteert in elegante, verfijnde houttonen die de uitermate verfijnde balans van deze wijn complementeren. In de rijp neus biedt deze wijn rijke aroma's van kersen, zwarte bessen, bramen, een vleugje pruimen, kruiden en groene paprika. De smaakbeleving is ondanks de uitdagingen van het oogstjaar krachtig en geconcentreerd en biedt een uitstekende afspiegeling van de pracht en praal van een klassieke Margaux-wijn. Ook hier veel rijp fruit gecombineerd met groene peper, groene paprika en subtiele tonen van houtrijping zoals vanille en sigarenkistjes gevolgd door een lang aanhoudende, verfijnde afdronk. Deze wijn laat op jonge leeftijd al veel rijpingspotentieel zien en heeft een bewaarpotentieel tot minimaal 2032. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 graden Celsius.
Het jaar 2023 is net als het voorgaande jaar een jaar met uitdagingen geweest. Een zachte winter werd opgevolgd door een voorjaar met snel stijgende temperaturen. Het was al vroeg in het jaar warmer dan andere jaren en dit zou het gehele jaar aanhouden. De temperatuur liep in Juni nog verder op maar ging gepaard met bovengemiddeld veel neerslag wat resulteerde in de heftigste aanval van (valse) meeldauw uit de afgelopen decennia. Ruim 90% van alle wijnhuizen heeft in meer of mindere mate met (valse) meeldauw te maken gehad en de verliezen in oogst verschillen per wijnhuis van 10 tot in sommige gevallen wel 70 procent. Gedurende de maanden Juli en Augustus viel er minder neerslag en ook toen was het bovengemiddeld warm met minder zonuren, maar hoge temperaturen. Een hittegolf begin September heeft veel druiven het laatste duwtje in de rug gegeven om optimale rijpheid te bereiken. Zowel de kwantiteit als kwaliteit van de oogst van 2023 verschilt per wijnhuis en is sterk afhankelijk van de vaardigheden per team om de uitdagingen gedurende het jaar te tackelen. In zijn geheel genomen is 2023 geen geweldig jaar, maar de algemene verwachting is een goede tot zeer goede kwaliteit met uitschieters in beide richtingen.
In 1951 werd het op dat moment bijna 400 jaar oude Château Prieuré-Cantenac overgenomen door Alexis Lichine, 'de Paus van de wijn', die twee jaar later zijn eigen naam gaf aan het Château. Met veel geduld en vastberadenheid, werd Château Prieuré-Lichine één van de pioniers van de wedergeboorte van Margaux door de toevoeging van nieuwe terroirs en wijngaarden aan het Château. Ook werd het Château volledig verbouwd en gemoderniseerd. In 1989 overlijd Alexis Lichine en wordt het wijnhuis overgenomen door de Ballande Groep, die ernaar streeft de kwaliteit van de wijnen constant te blijven verbeteren.
LET OP: Verkoop "EN PRIMEUR", levering vanaf voorjaar 2026.
Zeer mooie Quatrième Grand Cru Class..
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen