Zachte, stevige rode wijn van Kékfrankos, Kadarka, Zweigelt, Merlot en Cabernet Sauvignon druiven. Intens rijp donker fruit met een kruidige ondertoon en houtrijping in de achtergrond bieden spanning, elegantie en complexiteit. Lees meer..
Deze zachte, volle wijn wordt gemaakt van een combinatie van Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Merlot en Zweigelt druiven uit de Szekszárd-regio in het Zuiden van Hongarije. Bikavér is Hongaars voor 'stierenbloed' wat terugslaat op de intense kleur van deze rode wijn. Daarnaast vormt de zogeheten Bikavér-blend de trots van Hongaarse rode wijnen. Bikavér wijnen mogen uitsluitend in Eger en Szekszárd geproduceerd worden waar zij respectievelijk de namen Egri Bikavér en Szekszárdi Bikavér dragen. De twee belangrijkste druivenrassen voor de productie van Bikavér zijn de Kékfrankos en Kadarka druiven, twee inheemse druivenrassen waarvan het merendeel van de Hongaarse rode wijnen wordt geproduceerd. Jani Márkvárt baseert zijn Szekszárdi Bikavér jaar in, jaar uit op een blend van 50% Kékfrankos en 10% Kadarka druiven gecomplementeerd met een blend van Zweigelt, Merlot en Cabernet Sauvignon in jaarlijks wisselende verhoudingen. Deze wijn wordt na productie nog 12 maanden gerijpt op oude eikenhouten vaten die meermaals gebruikt zijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn geen overheersende houttonen verkrijgt en toch ronder en zachter wordt in zijn smaakbeleving en daarnaast meer elegantie en complexiteit biedt.
De neus van rijp donker fruit met een duidelijk kruidige ondertoon doet uitnodigend aan en wordt verlengd in de intens fruitige, elegante smaakbeleving die in de achtergrond tonen van houtrijping laat zien. Ook in deze complexe smaakbeleving zijn subtiele tonen van kruiden waar te nemen die vervolgens ook in de lang aanhoudende afdronk spanning en diepgang blijven bieden. Deze wijn laat zich uitstekend combineren met (gegrilde) vleesgerechten, diverse kazen en stoofpotjes, al dan niet met wild zoals hert of ree. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 graden Celsius.
Márkvárt Winery is opgericht in 1996 toen Jani Márkvárt samen met zijn grootvader het familie wijnhuis nieuw leven in blies. Het produceren van lokale wijnen werd hervat middels het gebruik van oude wijnstokken van de Kadarka druif, een inheems Hongaars druivenras. Deze oude wijnranken worden tegenwoordig nog altijd gecultiveerd en zijn de inspiratie voor zowel het logo van het wijnhuis als menig etiket. Alhoewel de Márkvárt-familie zijn oorsprong vindt in het Zuiden van Duitsland woont de familie al generaties lang in de Szekszárd regio in het Zuiden van Hongarije. Márkvárt Winery bezit wijngaarden in de Baranya Vallei, Faluhely, de Sauli Vallei, Jobb Remete, Bakta en de Gyűszű Vallei. Haar grootste trots en tevens de wijngaarden die de beste en mooiste wijnen opleveren zijn twee wijngaarden aangeplant met de Kadarka druif waarvan één wijngaard in 1935 is aangeplant en de ander wellicht nog ouder is, alhoewel door het gebrek aan documentatie geen exacte leeftijd bepaald kan worden. Jani Márkvárt heeft zichzelf de techniek van wijn maken aangeleerd en vanaf dag één is het zijn doel geweest om het fruitige karakter in zijn wijnen te laten domineren. In de jaren na de eeuwwisseling heeft Jani Márkvárt geëxperimenteerd met het gebruik van (eiken)houten vaten maar tegenwoordig spelen deze amper nog een rol binnen Márkvárt Winery aangezien zij sinds 2009 geen nieuwe vaten meer hebben gekocht. Tegenwoordig worden enkele wijnen nog gerijpt op de oude vaten om ze een zeer lichte hint van houtrijping mee te geven. Het doel van Jani Márkvárt blijft hetzelfde: voor de Szekszárd-regio representatieve wijnen produceren. Dit doet hij middels de lokale Kadarka en Kékfrankos druiven maar ook middels een blend die lokaal bekend staat als Bikavér (stierenbloed). Alhoewel het wijnhuis met voornamelijk inheemse druivenrassen werkt, omvat het gehele scala ook diverse andere (klassieke) druivenrassen: Zweigelt, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon.
Rijp en zachten al mooi ontwikkeld.. lekker
Het parade paartje van Hongarij, de Bikaver, dit "stierenbloed" is een perfecte blend en nu al lekker op dronk
Heel lekker!
Rijp en zachten al mooi ontwikkeld.. lekker
Het parade paartje van Hongarij, de Bikaver, dit "stierenbloed" is een perfecte blend en nu al lekker op dronk
Heel lekker!
Zachte, stevige rode wijn van Kékfrankos, Kadarka, Zweigelt, Merlot en Cabernet Sauvignon druiven. ..
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen