Klik hieronder op één van de (seizoens)gerechten en u vindt onderaan de pagina een uitgebreide toelichting op diverse bereidingen.
Het klinkt lastig en ingewikkeld maar wanneer u eenmaal weet waar u rekening mee moet houden, blijkt het verrassend eenvoudig: wijn-spijs combinaties maken. Voor velen zijn diverse feestdagen/-momenten zoals het Kerstdiner, de Paasbrunch of Oud & Nieuw de ultieme gelegenheid om op zoek te gaan naar de mooiste wijn-spijs combinaties, maar natuurlijk kan dit de rest van het jaar ook nagestreefd worden. Eenmaal ontdekt hebbende wat de magie van een 'mariage parfait' kan zijn, weet u dat dit iedere maaltijd naar een geheel nieuw niveau zal tillen.
Het belangrijkste om rekening mee te houden bij een wijn-spijs combinatie is dat het gerecht de wijn niet moet overstemmen of andersom, aangezien één van beide dan helaas verloren zal gaan. De wijnkeuze en het gerecht moeten elkaar complementeren en elkaars smaken benadrukken en wellicht zelfs versterken. Door bij verschillende gelegenheden een andere wijn bij hetzelfde gerecht te schenken, zult u bijvoorbeeld merken dat bij iedere wijn-spijs combinatie andere elementen van het gerecht benadrukt worden. Aan de hand van het meest dominante element van een gerecht bepaalt u uw wijnkeuze. Wanneer u een zalmfilet in de boter bakt en daarmee een vettige, filmende smaakbeleving creëert, combineert u dit het beste met een stevige, houtgerijpte witte wijn zoals de Nr. 22 Chardonnay / Viognier Réserve The Finest Grapes, de Terra Tangra Chardonnay Barrique of een klassieke witte Bourgogne. Wanneer u diezelfde zalmfilet bekleed met een kruidenkorst van groene kruiden zal de boventoon in uw gerecht gevoerd worden door het frisse element van deze kruiden en combineert u de zalmfilet het beste met een frisse, aromatische wijn zoals de Nr. 19 Côtes de Gascogne, de Nr. 18 Niersteiner Riesling Roter Hang, een heerlijke Oostenrijkse Grüner Veltliner of een knisperfrisse Sauvignon Blanc van Henri Bourgeois uit de Loire.
Natuurlijk heeft iedere regel zijn uitzondering, maar om zelf de perfecte wijn-spijs combinatie te maken kunt u een aantal basisregels/tips volgen die u een aardig eind op weg zullen helpen:
Zoals u leest, zijn er allerlei factoren om rekening mee te houden en diverse combinaties mogelijk bij ieder gerecht. In het onderstaande overzicht vindt u diverse gerechten met daarbij verschillende wijn-spijs suggesties waarvan wij uit ervaring weten dat zij een perfecte match vormen. Uiteraard staan wij ook te allen tijde voor u klaar om u een persoonlijk wijn-spijs advies te geven op basis van uw specifieke recept/gerecht en uw persoonlijke voorkeuren.
Het onderstaande overzicht zal steeds verder uitgebreid worden met onder meer seizoensgerechten/-producten. Suggesties of verzoeken? Laat het ons weten!
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen