Barbecueën wordt bij uitstek in de zomer gedaan, maar we zien tegenwoordig ook steeds meer fanatiekelingen die het hele jaar door genieten van een heerlijke BBQ-avond! Zowel op zomerse middagen als op druilerige zondagen steekt men de barbecue aan. De unieke rooksmaak van een houtskool barbecue en het gezellige, gemoedelijke sfeertje dat ontstaat wanneer je je op een koude herfstdag rondom de (Ofyr) vuurschaal of kamado begeeft heeft een uniek karakter en maakt een (mid)dagje barbecueën voor velen tot één van de meest geliefde activiteiten.
Je kunt praktisch gezien alles bereiden op de barbecue: van groente tot vlees, stoofpotjes tot rollades, ga zo maar door. Geroosterde paprika, een mooie bavette, een entrecote, een stoofpotje, rundvlees, varkensvlees, kip: ieder gerecht kan met een specifieke wijn naar een geheel nieuw niveau getild worden. Gelukkig zijn er ook wijnen die breed inzetbaar zijn en daardoor prachtig combineren met een brede variëteit aan gerechten van de barbecue. Alhoewel het tegenwoordig zeker niet meer vanzelfsprekend is om uitsluitend vlees te bereiden op de barbecue of kamado, worden de twee nog altijd aan elkaar gelinkt. Wanneer je verschillende types vlees op verschillende manieren bereidt, kun je natuurlijk bij ieder stukje vlees een andere wijn schenken. Hetzelfde geldt voor diverse groenteschotels en -gerechten. Op deze pagina vindt u een korte toelichting op diverse types vlees en groenten met mooie wijn-spijscombinaties. Uiteraard is het ook mogelijk om één wijn gedurende de hele barbecue te schenken en hiervoor zijn diverse opties beschikbaar. Tot slot kunnen we u op verzoek natuurlijk ook kosteloos een gepersonaliseerd advies geven aan de hand van uw specifieke recept of maaltijd.
Kip en gevogelte
Één van de meest kenmerkende eigenschappen van zowel kip als gevogelte is de van nature elegante, subtiele smaak van het vlees. Dit vraagt om wijnen die eenzelfde elegant, verfijnd karakter bieden en zodoende niet overheersend worden. Denk bij deze vleessoorten bijvoorbeeld aan een mooie Bourgogne Pinot Noir van Maison Chanzy uit Frankrijk of een heerlijke Niersteiner Spätburgunder van Weingut Georg Gustav Huff uit Duitsland. Door het soepele en vooral fruitige karakter van deze wijnen combineren zij heerlijk met allerlei types gevogelte. Indien u een voorkeur heeft voor een relatief lichte rode met minder duidelijke tonen van houtrijping, probeer dan eens de Spätburgunder Holzfass van Weingut Georg Gustav Huff uit Duitsland. Indien de kip niet te zwaar gekruid wordt kan deze ook uitstekend gecombineerd worden met allerlei witte wijnen. Neem bijvoorbeeld onze Nr. 22 Chardonnay / Viognier Réserve The Finest Grapes uit Frankrijk of de Tempranillo Blanco van Bodegas Marqués de Reinosa, gemaakt van de witte Tempranillo druif, als u een voorkeur heeft voor volle, stevige, houtgerijpte witte wijnen. Ga voor een heerlijke Pinot Grigio Paladin uit Italië indien u de voorkeur geeft aan een stuivende witte wijn met rijp wit fruit.
Varkensvlees
Als vanzelfsprekend zijn er talloze bereidingen te bedenken met varkensvlees en ontstaat er bij ieder van deze bereidingen een eigen, karakteristiek smaakprofiel. Het is dan ook lastig om één wijn aan te wijzen die zich met al het varkensvlees laat combineren. Zo zal een heerlijke "A" Negroamaro van het wijnhuis Tagaro heerlijk combineren met pulled pork. Ook gerechten met een Aziatische hint zoals buikspek of ribfingers doen het erg goed in combinatie met deze wijn. Kies je voor een klassiek stuk Livar-varken, bijvoorbeeld een varkenstomahawk, met een delicater palet aan kruiden, ga dan ook voor een klassiekere wijn zoals de Château Baracan uit Cadillac, Bordeaux. Bij een mooi stuk beenham combineert een stevigere, houtgerijpte Pinot Noir van Pareto's Estate uit Californië erg mooi door zijn elegante, zachte, fruitige karakter.
Rundvlees
Één van de populairste stukken rundvlees die met name de laatste jaren aan een enorme opmars bezig is, is bavette. Vaak op "klassieke wijze" geserveerd en daarmee uitsluitend gekruid met wat peper en zout. Op de klassieke wijze combineert een bavette erg mooi met allerlei wijnen en komt het met name aan op uw persoonlijke voorkeur. Een elegante, mooi fruitige Chianti Classico van Fattoria di Castelvecchi doet het erg goed, maar ook een rijkere, vollere Zuid-Afrikaanse wijn zoals de Vernissage van Holden Manz, waarbij de Syrah druif de boventoon voert, combineert uitstekend. Liever uitpakken met een bijzondere topwijn? Ga dan voor de Barbera Nizza Riserva van Terre da Vino uit Piëmonte. Deze krachtige, volle, rijke Noord-Italiaan zal de wijn-spijs combinatie naar een nieuw niveau tillen.
Naast de hierboven genoemde selectie wijnen hebben wij nog talloze alternatieve wijnen beschikbaar die stuk voor stuk uitstekend combineren met een heerlijke barbecue. U vindt deze eenvoudig door in de zoekbalk bovenaan de pagina "barbecue" in te voeren.
U vindt de hierboven genoemde barbecuewijnen op volgorde van schrijven in bovenstaand overzicht. Mocht u toch graag een gratis persoonlijk wijn-spijs advies ontvangen op basis van uw specifieke recepten of gerechten voor de barbecue en/of uw persoonlijke smaak, neem dan gerust contact met ons op per e-mail of telefonisch.
Heeft u onze overige wijn-spijs combinaties al eens bekeken? U vindt ze hier.